logo

•• Sacharóza vo výžive ••

Až donedávna sacharóza patrila k pomerne málo významným zložkám stravy (napr. pred 200 rokmi bol
priemerný príjem asi 0,25 kg na hlavu ročne). Od tej doby však spotreba sacharózy výrazne stúpla zásluhou rastu životnej úrovne a postupných zmien v stravovaní. Prispelo k tomu rozšírenie pestovania cukrovej trstiny a cukrovej
repy a ich spracovanie v cukrovaroch, takže dnes predstavuje ročný konzum
asi 33,5 kg. Hlavným dôvodom vysokej spotreby sacharózy je sladká chuť, ktorú potravinám dodáva a ktorá je veľmi žiadaná.

Sacharóza tvorí koncentrovaný zdroj energie a obsahuje stopové množstvá minerálov. Zväčšuje tiež návyk na sladkú chuť, a tak sa stáva pravidelne vyžadovanou zložkou potravy, pričom hlavne malé deti si navykajú na stále vyššiu koncentráciu.

Sacharóza sa štiepi v tráviacom trakte na glukózu a fruktózu. Fruktóza, na rozdiel od glukózy, nemá vplyv na regulačné mechanizmy, ktoré vyvolávajú pocit hladu a môže viesť k nadmernému konzumu stravy a tým i k prebytočnému príjmu energie. Malá časť nadbytočnej sacharózy sa premieňa na tuk.

Sacharóza sa mikroorganizmami ústnej dutiny rýchlo (behom 20 minút) metabolizuje za vzniku organických kyselín, ktoré môžu narušiť povrch zubnej skloviny. Tým sa podporuje vývoj zubného kazu.

Naše telo je schopné v priebehu určitého časového úseku patričným spôsobom prijať a spracovať len určité množstvo jednoduchých cukrov. Napriek tomu, že je väčšina cukrov absorbovaná v tenkom čreve, malé množstvá môžu byť vstrebávané aj sliznicou úst, pažeráka a žalúdka.

 

Zdroj:
Pánek, J. - Pokorný, J. - Dostálová, J.:  Základy výživy a výživová politika, Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 1. vyd., 2002. 219 s., ISBN 80-7080-468-8,
Foster, V. W.: Nový začiatok - Kniha o zdravom životnom štýle. Advent Orion, 1993. 227 s.,
VÚP Bratislava, Cukor a jeho alternatívne náhrady – objektívne hodnotenie ich úloh vo výžive človeka (Literárna štúdia),

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...